עדכון לשנת 2024
בזמנו היינו מוטרדים בבעיית הקורונה - ההגבלות, הבדיקות, המעקבים, הבידודים, החולים, הפטירות - לא עלינו, הפגיעה בעסקים ובמשק כולו, האבטלה. אבל יש לזכור שגם בימים כ"תיקונם", מערכת הבריאות הציבורית נמצאת כבר שנים במשבר חמור ויש להתייחס לכך.
מערכת הבריאות בישראל נחשבת ומדורגת כאחת הטובות בעולם המערבי. מבחינת המדינה היהודית האידיאלית, הבעיות העיקריות הן ביחס לאוכלוסיות מוחלשות, (קשישים, משפחות עניות וכו') שאינן מסוגלות לממן שירותי בריאות ותרופות בסיסיים, במיוחד אם התרופות אינן נכללות בסל הבריאות, ובוודאי שאינן מסוגלות לרכוש ביטוח בריאות משלים, דבר היוצר אי שוויון רב. אי - הטיפול הראוי אף מביא למקרי מוות בקרב המוחלשים, דבר שבוודאי יש לצמצמו ככל האפשר, במדינה יהודית.
קיומה של מערכת בריאות פרטית, המתקיימת לעתים בתוך בתי החולים הציבוריים, אף מביא לשחיתות ולתשלומי שוחד, על מנת להקדים תורים, דבר שבוודאי אינו תואם מדינה בעלת ערכים יהודיים. קיים גם שוחד המשולם ע"י יצרני תרופות וציוד רפואי. דווח כי 27% מהרופאים קבלו שוחד ממבקשי טיפול.
התופעה של חולים השוכבים במסדרונות בגלל חוסר בחדרי אשפוז וחוסר ברופאים ובצוות רפואי נוסף, נגרמת בעיקר מאי עדכון תקני כוח אדם ומיטות אשפוז מאז שנות התשעים של המאה העשרים. בישראל 1.8 מיטות ל – 1000 נפשות, עומת 3.4 בממוצע ב- OECD. חסרים אלפי רופאים מומחים בשלל מקצועות, ובהם כירורגיה כללית, הרדמה, פנימית וגריאטריה. בעשור האחרון אמנם גדל מאוד מספר מקבלי הרישיון ברפואה, אך זה לא מספיק לאור גידול האוכלוסייה והזדקנותה. גם שיעור מסיימי לימודי סיעוד בישראל הוא פחות מחצי מהשיעור הממוצע ב- OECD - 50 בוגרים ל-100 אלף איש.
על כן נראה כי יש לנקוט את הפעולות הבאות, במסגרת מדיניות לטווח בינוני – ארוך. לצערנו אין פתרונות בטווח המידי.
- הגדלה הדרגתית מידי שנה של ההוצאה הלאומית בבריאות, מ - 7.8% מהתמ"ג, ל -% 8.8 הממוצע של מדינות ה-OECD עד לביטול תקצוב החסר של קופות החולים ושל בתי החולים. ניתן לבצע זאת ע"י העלאה הדרגתית של מס הבריאות הפרוגרסיבי.
- הרחבת בתי חולים קיימים ו/או בניית חדשים, בעיקר בפריפריה, כדי לענות על צרכי טיפול ואשפוז של אוכלוסייה גדלה, ובעיקר של אוכלוסיית קשישים.
- עדכון הדרגתי של תקני כוח אדם רפואי בבתי החולים ושל חדרי אשפוז. יש להכשיר יותר רופאים פנימיים ואחיות.
- כסוי רחב יותר של כספי הביטוח הרפואי הממלכתי והגדלת סל הבריאות. יש לדאוג שכל אזרח יזכה לשירותי בריאות בסיסיים.
- אכיפה ופיקוח הדוק על התשלומים המועברים לרפואה הפרטית והחמרה בהענשה על מקרי שחיתות ותשלומי שוחד. פיקוח והענשה גם במקרה של שוחד המשולם ע"י יצרני תרופות וציוד רפואי.