1 דקות קריאה
13 Feb

השנת 2019, התבשרנו ש - ע', צעיר בן 20 מעפולה, שוחרר ממעצר לאחר 3 שנים, חלקם במעצר בית, לאחר שבית המשפט המחוזי בנצרת זיכה אותו, מחמת הספק, מרצח רוכב אופנוע, אביתר קייטץ בעפולה ב- 2016. בראיון בערוץ 12, בתשובה לשאלה מדוע הודה ברצח בפני המשטרה, אם לא ביצע אותו, סיפר ע' כי המשטרה הושיבה אותו, אז נער בן 17, בתא עם "אסירים" בגירים מפחידים, (שהיו בעצם מדובבים), אשר איימו עליו ואמרו לו שאם לא יודה, גורלו יהיה רע ומר והוא פחד שיהרגו אותו. לכן הוא הודה, כדי להציל את עצמו. כאמור בית המשפט המחוזי פסל את הודאתו אשר נגבתה בדרכים פסולות, ובהעדר ראיות מסייעות מספיקות, החליט לשחררו מחמת הספק. נציין כי במהלך המשפט החליט בית המשפט העליון לשחררו למעצר בית, מאותן סיבות.

ידוע כי חוקרי משטרה משתמשים בשיטות פסולות של שקר והטעיה של נחקרים, כאילו שנמצאו ראיות חותכות לאשמתם - העיקר שיוכלו להמליץ על הרשעה, גם ללא ראיות מספיקות..

לפי מחקרים שנעשו, בערך 5% מהמורשעים בבתי משפט ישראלים הם בעצם חפים מפשע, בין השאר, תוך הסתמכות רבה על הודאתם באשמהלעומת זאת, ע"פ ההלכה היהודית, במשפט הפלילי – (כלומר בדיני "נפשות"), בדרך כלל לא מסתמכים על הודאת נאשם על ביצוע עבירה, ללא עדות או ראיות ברורות התומכות בהודאתו, שכן קיים כלל: "אין אדם משים עצמו רשע" ולא מאמינים להודאתו. החשש הוא שמא מרוב לחץ אישי, או לחצי החוקרים - (או שקריהם), נטרפה עליו דעתו או שמא התייאש מהחיים והוא מוכן להודות אפילו בעבירה שיש בה עונש מוות, כי הוא באמת מעדיף, באותו פרק זמן, למות. 

זו דוגמה נוספת לעדיפות החוק היהודי על החוק הישראלי, המבוסס לרוב על חוקים לא לנו, אלא של אומות העולם. יש לתקן את החוקים, כך שלא תהיה הסתמכות על הודאות נאשמים בעבירות חמורות שבדין הפלילי, ללא ראיות חותכות נוספות, ולאסור על המשטרה גביית הודאות בדרכים פסולות כאלה, (אשר ממילא ייפסלו ע"י בית המשפט). 

הדוגמה המובהקת ביותר לבעיה בשיטות החקירה, ניהול משפטים והכרעת הדין על סמך הודאות הנאשם וראיות נסיבתיות, היא כמובן, זכויו במשפט חוזר, בדעת הרוב, של רומן זדורוב, בשנת 2023. 

                                                                     מאזני צדק - https://publicdomainvectors.org/

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.