1 דקות קריאה
14 Mar


בשנת 2018 הציעו אורלי וגיא בתכניתם בערוץ 10 לדרוש מהרב אלי סדן, ראש המכינה הקדם - צבאית בני דוד בעלי, להחזיר את פרס ישראל שקיבל לפני שנתיים, בגלל הקלטת וידיאו מלפני כ- 4 שנים שהופצה לאחרונה, שבו הוא אומר, בין השאר: "הפשע שהפמיניזם המודרני יוצר הוא לחנך את האישה להיות עצמאית, להיות בלתי תלויה בבעלה, לדאוג שיהיה לה הכנסה מספיק טובה. מסרסים את היכולת שלה להיות אישה טובה ואימא טובה. זה אסון, זו טרגדיה – גם בעלה מפסיד וגם הדורות הבאים מפסידים".

הרב סדן המשיך ואמר כי "מחנכים אישה מגיל צעיר שהיא צריכה להיות עצמאית ומסרסים את הכוח הכי חשוב שיש לה – הכישרון והתבונה לבנות את הבית. עקירת הכוח הזה היא כמו צמחים שחותכים אותם בהתחלה ולא נותנים להם לצמוח", הוא מוסיף ומסכם: "אחר כך, מסכנה, היא מתחתנת, היא כבר בעלת מום".

בהמשך, הרב סדן, שמוביל קו נגד גיוס של נשים לתפקידי לוחמה, מבהיר שהחזית כוללת גם השתלבות נשים בתפקידים בכירים בשוק התעסוקה. "חלוקת התפקידים בין האיש והאישה היא שכל אחד צריך לעסוק במה שהוא מצטיין בו. היתרון היחסי של האיש היא לעמוד בכוחות גבורה ובאומץ מול מצבים מאוד קשים. זה לא משנה אם זה עם המאג במלחמה או במשרד האוצר מול מלביני הון. הכישרון של האישה הוא לבנות את השמחה, האור והשלמות בבית".

אפשר להבין את ההתקוממות של רבים נגד דברים אלה של הרב סדן, כפי שיוצאים נגד דברים רבים הקשורים במעמד הנשים, במקורות יהדות: ("נשים – דעתן קלה"; ברכת "שלא עשני אשה"; אפליה בחלוקת ירושה; איסור לימוד תורה; פסול למתן עדות ולדון במשפט; פטור מהנחת תפילין וכל המצוות שהזמן גרמן וכו'). לכל הנושאים הנ"ל נתנו הסברים עמוקים, המניחים את הדעת, המראים שאמנם ישנם הבדלים ביחס היהדות וההלכה בין גברים לנשים, בגלל הבדלים מולדים ביניהם, אך אין משום אפליה או השפלה של נשים. 

כמשקל נגד טענות האפליה נביא כמה דוגמאות: בתנ"ך ישנן מספר נשים דומיננטיות שהשפיעו רבות על מהלכים חשובים בתולדות עם ישראל: האימהות שרה, רבקה, רחל ולאה; בנות צלפחד; יוכבד ומרים; דבורה הנביאה; חולדה הנביאה; רות; אסתר המלכה, ועוד. "בזכות נשים צדקניות נגאלו ממצרים"; לפי חז"ל, הנשים לא חטאו בחטא העגל וחטא המרגלים וחיבבו את ארץ ישראל יותר מהגברים. שלמה המלך אמר במשלי: מצא אשה, מצא טוב, ויפק רצון מה'; תקנת הכתובה וחובת מזונות, כדי להגן על האישה ולהקשות על גירושין; חרם רבנו גרשום מאור הגולה על גירושין בעל כורחה של אישה; דברי חז"ל במסכת נדה, "נתן הקב"ה בינה יתרה באישה יותר מבאיש", ועוד.

כידוע, דווקא בציבור החרדי, הנשים משכילות יותר בהשכלה כללית, לומדות מקצועות, ומפרנסות את המשפחה.

נוכל לומר שכפי שישנם הבדלים ביולוגיים וגנטיים הכרחיים ומובנים בין גברים לנשים, כדי לאפשר הקמת משפחות וילודה, ישנם הבדלי תפקוד גם כן, כגון ביכולת מרחבית וניווטים – שבהם בדרך כלל יש לגברים יתרון, וכישורים מילוליים ולשוניים, שבהם בדרך כלל נשים טובות יותר. גם האינטואיציה הנשית מפותחת יותר. 

בדיוק בגלל השוני בין גברים לנשים והחשיבות לשמור על ההבדלים ולפתח אותם, קבע הקב"ה: "לֹא טוֹב הֱיוֹת הָאָדָם לְבַדּוֹ, אֶעֱשֶׂה לּוֹ עֵזֶר כְּנֶגְדּוֹ", שדווקא בגלל הניגודים ביניהם עליהם להתחבר לזוג, ולהשלים אחד את השני, כאשר כל צד תורם את כישרונותיו למפעל המשותף הנקרא "משפחה". אין כל סיבה לא לאפשר הן לגברים והן לנשים לממש את הכישרונות והפוטנציאל שלהם, תוך שמירה על כללי ההלכה ומבלי שזה יפגע בתפקידים במשפחה. 

אולי כך יש להבין את דברי הרב אלי סדן, הנראים לגיטימיים אך אולי מסוגננים בצורה קיצונית מה.

לצערנו, בתרבות המערבית העכשווית, מנסים לטשטש את ההבדלים בין המינים - בלבוש, בתעסוקה, ב"מהפכה הלהט"בית", במאבק הפמיניסטיות וכו', וגם בצה"ל, וזה רק פוגע הן בנשים והן הגברים. 

הרב אלי סדן. מקור: ויקיפדיה.
 Creative CommonsAttribution 





הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.