עדכון לשנת 2024
כידוע, בשנת 2021 הנהיג השר לשירותי דת דאז, מתן כהנא, את "מהפכת הכשרות", שעיקריה: שוק הכשרות ייפתח לתחרות בין תאגידים להשגחה על הכשרות ויתאפשר למוכרי מזון לבחור מפקחי כשרות אשר ינפיקו להם תעודות הכשר.
בראש גוף כשרות פרטי יעמוד "מרא דאתרא" בעל כושר לרבנות עיר. גופי הכשרות יפרסמו לציבור את הסטנדרט ההלכתי (שקבעה הרבנות הראשית) בו הם מתחייבים לעמוד.
הרבנות הראשית תשמש רגולטור, תקבע רמות כשרות ארציות אחידות ותפקח על התאגידים.
ע"פ דוחות מבקר המדינה מ- 2017, הליקויים במערך ההשגחה על הכשרות הם בעיקר:
מפעלי ומוכרי מזון מעסיקים את משגיחי הכשרות המפקחים עליהם, תוך יצירת ניגוד עניינים. דבר זה עלול לגרום לרמת פיקוח נמוך מחד ולייקור עלויות המזון מאידך;
רוב משגיחי הכשרות לא קיבלו תעודות הסמכה להשגחת כשרות ולא ברור האם ניתן לסמוך עליהם;
בתי העסק משלמים על שעות השגחה מופרזות שלא בוצעו. הם משלמים, תמורת תעודת הכשר, גם כספים שלא אושרו ע"י אף גורם ולפעמים במזומן, בניגוד לחוק, גם לבד"צים פרטיים;
משולמים תשלומים כפולים לאותו משגיח לרמות השגחה שונות, כולל לקבלת הכשר בד"צים;
רוב המשגיחים אינם מקבלים זכויות סוציאליות והפרשה לפנסיה.
הרבנות הראשית ונציגי הציבור החרדי יצאו נגד התכנית בטענה שאם השגחה על הכשרות תצא מידי הרבנות הראשית אל תאגידים פרטיים, הדבר יחריב את מערך הכשרות במדינה.
נראה כי על מנת לתקן את הליקויים הקיימים ולשפר את רמת ההשגחה על הכשרות בעלויות סבירות, אין צורך "להפוך יוצרות". די בצעדי תיקון המערך הקיים כדלקמן:
א. הרבנות הראשית תשמש רגולטור, תקבע רמות כשרות ארציות אחידות ותפקח על המשגיחים, כולל על טוהר המידות ומניעת שחיתויות.
ב. משגיחים יחויבו לעבור קורס ולעבור הצלחה מבחן ידיעת הסוגיות השונות בכשרות המזון. ברבנות הראשית יהיו מומחים שיענו על כל שאלה, במקרה של ספק. המשגיחים יבדקו גם את כשרות מוצרים המיובאים מחו"ל.
ג. המשגיחים יועסקו ישירות ע"י המועצה הדתית באותו ישוב ובהעדר מועצה דתית, ע"י המועצה בישוב קרוב.
ד. ייקבעו טבלאות שכר, כולל תנאים סוציאליים, וכן שעות עבודה של המשגיחים כמקובל המגזר הציבורי.
ה. ייקבעו תשלומים אחידים עבור שירותי השגחת כשרות ותעודות כשרות הניתנים לעסקים ולמפעלים המושגחים, ע"פ קריטריונים אחידים ארציים. התעריפים ייקבעו בהתאם לעלות שירותי ההשגחה, כך שסך ההוצאה של המועצה הדתית תכוסה ע"י גביית התשלומים. תעודות ההכשר ינתנו ע"י רבני הערים כיום.
ו. כל מקום מושגח יחויב להתקין מצלמה במטבחו כדי לשפר את רמת ההשגחה גם כאשר המשגיח אינו נוכח.
ז. בד"צים פרטיים יחויבו לקבוע תעריפי השגחה ע"פ תחשיב עלות השגחה שיאושר ע"י משרד הדתות ולא יוכלו ליצור רווחים ממתן תעודות כשרות.
בשנת 2023 אישרה וועדת החוקה של הכנסת את ביטול שלב א' ברפורמת הכשרות ועסקים לא יוכלו לקבל תעודות כשרות מרב שמחוץ לאותה עיר.